Tuky nemusí být vždy špatné! Které člověku prospívají a proč?

Tuky do našeho jídelníčku zkrátka patří, bez nich totiž naše tělo nedokáže správně fungovat! Ovšem nejsou tuky jako tuky a sami si můžeme vybírat mezi nezdravými a zdravými variantami, které našemu tělu dokáží i prospívat.

Není od věci si připomenout, že naše strava by měla být vyvážená, pestrá a složená ze třech hlavních složek, tj. sacharidy, tuky a bílkoviny. Ovšem vyvážená strava nespočívá ve vyloučení již zmíněných tuků, ba naopak tělo by bez pravidelného příjmu tuků jen těžko přežilo, důležité je nahradit je tuky zdravějšími. Kvalitní tuky jsou jedním ze stavebních pilířů našeho organismu, regulují biologické funkce, imunitní systém, činnost srdce ad.

Pokud by byla řeč o škodlivých tucích, s největší pravděpodobností by se do tohoto žebříčku započítaly umělé transmastné kyseliny, které se nacházejí ve smažených pokrmech a nejčastěji vznikají průmyslovou výrobou. Existují ale také zdravé tuky, které naopak našemu tělu prospívají, které to jsou?

 

  • Olivový olej

olivový ole

Olivy už po staletí představují symbol dlouhověkosti a krásy. Proč? Vysvětlení je poměrně jednoduché, ať už samotné olivy nebo z nich lisovaný olej za studena jsou přímo zásobárnou vitamínů a minerálů. Tuk obsažený v olivách obsahuje omega-9 nenasycené mastné kyseliny, ale i další tělu prospěšné látky jako jsou bílkoviny, vláknina, vápník, vitamíny A, B, C. Olivový olej je jedním z nejzdravějších olejů vůbec, proto se nebojte ho čas od času přidat i do zeleninových salátů, pomazánek atd.

 

  • Ořechy a semínka

lískové ořechy

Nejrůznější ořechy a semínka patří asi mezi nejznámější zástupce zdravých tuků. Lískové ořechy, mandle, pistácie, loupané slunečnice, chia, dýňová semínka a mnoho dalších obsahují kvalitní podíl bílkovin a zdravých tuků, které naše tělo potřebuje. Navíc jsou nositelem i mnoha vitamínů, hořčíků a draslíku. Díky vysokému obsahu bílkovin a zdravých tuků dokáží zasytit na opravdu dlouhou dobu.